Dilek: "100 metrekare dükkanı 330 bine mal ettiğimiz için gururluyum."

Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hakan Dilek’ten açıklama: “100 metrekare dükkanı 330 bin 547 liraya mal ettiğimiz için gururluyum." dedi.

Gündem Yayın: 22 Haziran 2023 - Perşembe - Güncelleme: 22.06.2023 18:54:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 6 dk.
106 okunma
Takip EtGoogle News

“2015 yılında kooperatifini yedi kişiyle kurduğumuz Modern Sanayi Sitemizin arsa alımını 2017 yılında, üye kaydını 2018 yılında ve inşaatına 2019 yılında başlanmış olduğumuz sitemiz bitme noktasına gelmiştir. Nasip olursa bugün yapılacak mali kongrede de açılış tarihimizi 29 Ekim 2023 tarihi olarak belirleyip Türkiye’nin 100’üncü yılında açmayı hedeflediğimizi söylemek isteriz.

Bugünkü geldiğimiz noktada insanlar inşaatımızın geç kaldığını düşünecek belki ama Afyonkarahisar’da 1’inci Sanayi Sitesi 1966 yılında kurulup 80’lı yıllarda anca geçildiği, 76’lı yıllarda 2’inci Küçük Sanayi Sitesi’nin kurulduğu ve 96’lı yıllarda geçildiğini görüp 20’şer yıl inşaat süresinin devam ettiğini gördük.”

 

DÜKKANLARIMIZI BİTİRME AŞAMASINA GELDİK

“2015 yılında yedi kişiyle kurduk kooperatifimizi. 2017 yılında arsasını aldık. 2018 yılına kadarda belediye ile birlikte altyapı çalışmalarımız devam etti. Bu tarihe kadarda hiçbir şekilde üye kayıt etmedik. 2018 yılının Nisan ayından itibaren 12 bin 100 lira peşin ayda bin lira taksitle arsa katkı payıyla 2019 yılında 120 dükkanla başladık. Şuanda geldiğimiz noktada altyapısı yükselmiş, zemini iyileştirilmiş ve sıkıştırılmış, kanalizasyonu bitmiş, cephesi 8 buçuk metre, derinliği 12 buçuk ve yüksekliği 9 metre olan 176 ila 182 metrekarelik dükkanlarımızı bitirme aşamasına geldik.”

 

İKİ KERE KRİZ GEÇİRDİK

“Bu süreçte çekmiş olduğumuz bazı sıkıntılarımız var. Yaklaşık 2 yıl süren pandemi sürecini atlattık. Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte çalışmalarımız aksadı. Bununla beraber şubat ayında yaşadığımız yüzyılın afetinde ister istemez sıkıntılar çektik. İki kere kriz geçirdik. Biz inşaata başladığımızda mazotun litresi 3.90’dı, dolar 5 liraydı, demir 3 liraydı, çimentonun metreküpü 100 liraydı. Asgari ücret bin 609 lirayken sigortada buna bakıldığında işverene maliyeti 800 liraydı. Geldiğimiz noktada mazot 22 lirayı buldu, dolar neredeyse 25 liraya çıktı. Demirin tonu bugün 19 liraya geldi. 4-5 ay vadeli olarak almış olduğumuz çimento bin 500 lira oldu peşin alamadık.

Bugün eğer bankalardan kredi çekmemiş olsaydık bu seviyeye getiremezdik ve inşaat maliyetimiz 1.5 milyon lirayı bulurdu. Ama şuanda 330 bin 547 liraya mal etmiş olduğumuz işletmemizin son safhasına geldik. Nasip olursa bugün genel kurulu yapacağız. Esnaf ve sanatkara burada inşaat maliyetlerimizi anlattıktan sonra hızlı bir şekilde toplayacağımız paralar ile üst yapıyla ilgili giderilmesi gereken sorunlara el atmayı düşünüyoruz.”

 

BUGÜNKÜ DÜKKAN DEĞERİ DE 2.5 MİLYON LİRADIR

“28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra paranızla mal bulamadığımızı gördük. Sitemizde şuanda 5 tane bloğumun dış cephesi ve cephe kaplaması yapılacak. Malzeme temin süresinin 2.5 ay olduğunu diyorlar ve insanlar bu parayı peşin istiyor. Biz malı almadan da bu parayı kimseye verebileceğimizi düşünmüyoruz. Önce bizim malımız gelecek ardından işlemi yapacağız. O yüzden inşallah bu krize rağmen devletimizin ve hükumetimizin desteğiyle 330 bin 547 lirayı üstüne basa basa söylüyorum mal ettiğimiz sitemizin bugünkü dükkan değeri de 2.5 milyon liradır. Esnaf ve sanatkarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah el birliğiyle de 2023 yılının 29 Ekim tarihinde açacağız.”

 

CUMHURBAŞKANIMIZA MEKTUP VERDİK

“Geçen yıl Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 100’üncü yıl etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar’a geldiğinde biz kendisine bir mektup verdik. Burada Osmangazi EDAŞ ve Telekom sorunumuz vardı. Biz bunu ilgili kurumlarla yazışmalarımızı yaparak dilekçemizi yazdık. Dedik ki ‘2022 yılında yatırım planlarına alın’ Onlardan gelen cevapta ise 2023 yılı dahil biz bunu yatırım programımıza alamayız şeklindeydi.  Biz kurumlarda görüştüğümüzde, Sayın Cumhurbaşkanımızı ilk fırsatta gördüğümüz yerde kurumlarınızla ilgili biz mektup vereceğiz diye söyledik. İnsanlar bizi dinlemedi, güldü geçti. Ama Sayın Cumhurbaşkanım 2022 yılında Afyonkarahisar’a geldiğinde zor zahmette olsa kendisine mektup ulaştırdık. Kendiside sağ olsun bizzat ilgilendi. 1-2 gün sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan’ı Murat Kurum’un danışmanı Burak Bey’i arataraktan Afyonkarahisar’da ne sorununuz var bunları bana bildir demesiyle biz Osmangazi EDAŞ sorunumuzu üç günde çözdük. Bununla beraber Telekom sorunu çözdük. Şuanda üst yapımız ile ilgili yapılması gerekenler bekliyor.”

 

KURUM ARAÇLARI DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLDİ, İŞLERİMİZ YAVAŞLADI

“Kahramanmaraş merkezli olarak 11 ilde bu yılın şubat ayında büyük bir deprem yaşandı. Şuanda biz her şeyi kendi öz sermayemizle yapmaya kalkarsak biz iş çıkaramayız. Bazı bulunmuş olduğumuz işler devlete dayalı. Depremden dolayı Cumhurbaşkanımız sahadaki ve garajlarda resmi kuruma ait ne kadar araç varsa bölgeye tahsis edildiği için şuanda bir takım aksaklıklarımız oldu. Bu demek değildir ki bugün bu işi yapamayacağız. Araçlarımızı dışarıdan temin ettiğimizden biraz aksaklık oldu. Şuanda cephelerimiz ve dolgularımızla yaptığımız işlerimiz var. Bunu da en kısa zamanda çözeceğimizi ümit ediyoruz.”

 

29 EKİM’DE AFYONKARAHİSAR 100. YIL SANAYİ SİTESİ’Nİ’ AÇMAYI PLANLIYORUZ

“Buradan sizlerin aracılığıyla inşallah aksi bir pozisyon çıkmazsa, bir pandemidir, afettir, felakettir 29 Ekim’de, Türkiye’nin 100’üncü yılında ‘Afyonkarahisar 100. Yıl Sanayi Sitesi’ni’ açmayı planlıyoruz. Cumhurbaşkanlığıyla da bu konu ile ilgili görüşmelerimiz devam etmektedir. O dönemde toplu açılış törenlerine eğer yetiştirebilirsek burada bir ekonomi, üyemizin vereceği para ve devletten alacağımız yeşil alan, asfalt gibi destekleri aldığımız müddetçe inşallah o tarihte açacağız.”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.