Yeni Sendika'dan memur zamlarına tepki

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının kamu görevlileri sendikası Yeni Sendika teşkilatları dün açıklanan memur maaş zamlarına tepki gösterdi.

Gündem Yayın: 06 Temmuz 2023 - Perşembe - Güncelleme: 06.07.2023 20:34:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 4 dk.
147 okunma
Takip EtGoogle News

Yeni Sendika Afyonkarahisar İl Temsilcisi Osman Aktaş yaptığı açıklamada hükümet tarafından açıklanan zam oranlarının beklentileri kesinlikle karşılamadığı gibi, Türkiye’de memuriyetin artık neredeyse bitirildiğini ve işin bu noktaya gelmesinin temel sorumlusu olarak da yetkili sendikaları adres gösterdi. Aktaş “Açıklanan maaş zamları yaşamın gerçeklerinden oldukça uzaktır. Yapılan artışın büyük kısmı taban aylığa yansımayan seyyanen zamdan oluşmaktadır. Sağlık çalışanlarımızın nöbet ücretlerinde, ek ödemelerinde ve teşvik ödemelerinde normalde ortalama artışın yüzde 50 olması beklenirken bu oranlar göreceksiniz yüzde 30’lara bile ulaşmayacaktır. Daha kötüsü de seyyanen zammın taban aylığa yansıtılmadan verilmesi tüm memurlarımızın emekli aylıklarının ve tazminatlarında da çok ciddi hak kayıplarına neden olacaktır. Yetkili memur sendikalarının işgüzarlığı ve beceriksizliği nedeniyle memuriyet ayağa düşmüştür. Memurun geleceği bizzat bu yetkili sendikaların marifetiyle karartılmıştır. Bakınız bir kıyas yapılması gerekirse sağlık sektöründeki kamu işçilerinin asgari ücrete gelen zam farkları da hesaba katıldığında Temmuz ayında elde edeceği aylık ortalama gelir 30 bin TL’ye yaklaşacaktır. Oysa aynı çatı altında görevli memur statüsündeki çoğu arkadaşımızın maaşı ise bu rakamın altında olacaktır. Hele hele iş emekli maaşlarına ve ikramiyelerine geldiğinde, keşke memur olarak emekli olmasaydım denilecek bir döneme girmiş bulunuyoruz. Hükümet, verdiği zammı; çalışanlar da yetkili sendikaları gözden geçirmelidir. Çünkü bu işin bu noktaya gelmesine neden olan yetkili memur sendikalarıdır. Bu işin bu noktaya gelmesini sağlayan yetkili memur sendikalarıdır. Bu sendikalar hükümete karşı gerekli duruşu gösterememiş, memurun derdini hükümete doğru şekilde anlatamamış ve memurun hakkını asla koruyamamıştır. Aynı şekilde işçilerin sendikaları öyle mi? Bakın, nasıl önemli kazanımlar elde ettiler. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızı memuriyete zarar veren bu yetkili başarısız ve etkisiz sendikalardan hızlı bir şekilde istifaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.   


 
YÜZDE 2 BARAJINDAN 300 LİRA KAR ETTİRENLERİN AÇTIĞI ZARAR 8-10 BİN LİRADIR 
Yeni Sendika Afyonkarahisar İl Temsilcisi Osman Aktaş kamuoyunda “yüzde 2 barajı” diye bilinen düzenleme konusunda yetkili sendikanın gece gündüz demeden çalışarak Anayasaya aykırı şekilde bu uygulamayı hayata geçirtebildiğini ama memur zamları için aynı çabayı göstermediğini söyledi. Aktaş “Kazanımlar yüzde 2 ile değil yüzde 100 ile olur. Sendikal özgürlüklerin memurlarımız tarafından kullanılmasının engellenmesi amacıyla yüzde 2 barajını getirmek için enerji harcayan yetkili sendika başkanları memur maaş zamları için neden suskunlar çalışanlarımızın takdirine sunuyoruz. Yüzde 2 barajı getirilerek memurun hapsedildiği 200 TL bugün gördük ki 200 TL’den çok daha büyük kayıplara sebep olmuştur. Yüzde 2 barajı ile memurun cebine 1500 ila 2000 TL arasında toplu sözleşme primi alacağını söyleyen yetkili sendikalar bugün gördük ki çalışanları hem toplu sözleşme primi anlamında hem de maaş anlamında ciddi olarak kandırmışlardır.. Seyyanen zammın taban aylığa yansımaması toplu sözleşme priminin de söyledikleri gibi asla 1500 liraları, 2000 liraları falan bulmayacaktır. Belki üç ayda bir 1000 lirayı zor bulacak bu primle kamu görevlilerini aylık 300-350 liraya tamah ettirme çirkinliğine çalışırken, aynı üyelerine aylık en az 8-10 bin lira zarar verdiklerini, emekli kayıplarının bugünün şartlarında 200-300 bin liraların üzerinde olduğunu herkesin anlamasını istiyoruz. Hesap ortadadır. O çok güvendikleri toplu sözleşme primlerinde de ters köşeye düşmüşlerdir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.