Hüsnü Serteser, Türközü Gümrük Kapısı açılışına katıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile birlikte Ardahan’ın Posof ilçesinde modernizasyonu tamamlanan Türközü Gümrük Kapısı'nın açılış törenine katıldı.​

Gündem Yayın: 05 Eylül 2023 - Salı - Güncelleme: 05.09.2023 16:45:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 6 dk.
185 okunma
Takip EtGoogle News

Törene, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Gümrük ve Turizm   İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Serteser de iştirak etti.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün Ardahan’ı ve ülkemizi, Kafkaslara ve Asya’ya daha güçlü bir şekilde bağlayacak, bu topraklara daha fazla refah ve zenginlik getirecek, çok önemli bir adım atıyoruz. Ülkemiz ve iş dünyamız adına gururlu ve mutluyuz” dedi.
Ticaretin olduğu yerde para, paranın olduğu yerde zenginlik, zenginliğin olduğu yerde de huzur bulunduğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ticaretin rotasını, bu coğrafyaya çevirmeyi hedefledik. Türkgözü Sınır Kapısıyla,  bu hedefimiz doğrultusunda 1 adım daha attık. Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık. Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik. Kamu bütçesinden tek bir kuruş harcama yaptırmadık. Üstelik daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde, devletin vergi gelirleri katlanarak arttı” diye konuştu.


12 GÜMRÜK KAPISI YENİLENDİ
 Bugüne kadar 12 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak tamamen yenilediklerini ve ülke ekonomisine kazandırdıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, modernize ettikleri kapılarda, bekleme sürelerinin yarı yarıya azaldığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu buralarda; geçiş hacminin katlanarak arttığını kaydetti. “Bütün bunlar için, Oda-Borsa camiası olarak, tam 660 milyon dolarlık yatırım yaptık” diyen TOBB Başkanı şunları söyledi: “Türkgözü gümrük kapısını modernize etmek için de 180 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Yani devleti bu kadar para harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de, devletimiz 340 milyon dolar daha fazla, vergi geliri sağladı. Demek ki Oda-Borsa camiası olarak, devletimizin kasasına 1 milyar dolar kazandırmış olduk. Bundan da sadece devlet değil, özel sektörümüz ve üyelerimiz de kazandı. Ülkemizden karayolu ile yapılan ihracatın yüzde 85’i, modernize edilen bu kapılardan geçiyor. Yeni kapılar sayesinde, mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldı. Özel sektörümüz navlun masrafından tasarruf etti. Ayrıca ülkemize gelirken, Türkiye’nin görünen ilk yüzü olan çağdaş, güvenli ve konforlu tesislerimizle, ülkemizin prestijini de yükselttik.”


DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK
Kamu ve özel sektör ortaklığıyla hayata geçirdikleri gümrük kapısı modernizasyon projelerinin tüm dünyada büyük beğeni topladığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Birleşmiş Milletler tarafından ilk defa, Türkiye’nin bir projesi, dünya çapında en iyi örnek olarak seçildi ve gösterildi. Bütün dünyaya ‘eğer sınır geçişlerinizi hızlı hale getirecekseniz, güvenli hale getirecekseniz, Türkiye’nin yaptığı gibi yapın’ dediler. Tecrübe ve bilgimizi dünyaya ihraç etme noktasına geldik. İslam Ticaret-Sanayi Odası ile birlikte yeni bir girişim başlattık. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan 57 İslam ülkesindeki kara gümrük kapılarını modernize etmeyi amaçladık. Yakında faaliyete geçecek bu ortak iştirakimizle birlikte küresel piyasalarda da ismimizi duyurmuş olacağız. TOBB olarak Gürcistan sınırında daha önce Ardahan'da Çıldır-Aktaş, Artvin'de Sarp kapılarını modernize etmiştik. Bugünden itibaren başta Gürcistan olmak üzere, Kafkaslar ve Orta Asya'ya, Türkgözü ile daha güçlü şekilde bağlanmış olacağız” dedi.


DIŞ TİCARET İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise burada yaptığı konuşmada gümrük kapılarında yapılan modernizasyonlarla ilgili bilgi verirken, Bakanlık olarak 152 gümrük kapısı yönetiminden sorumlu olduklarını hatırlattı. GTİ ile işbirliği yaparak 13 tane gümrük kapısını modernize ettiklerini belirten Bakan Bolat, dış ticaretin artması için gümrük kapılarının önemine değindi.
Türkiye’nin uluslararası ticaret açısında çok önemli bir koridorun merkezinde yer aldığını ifade eden Bolat, Türkgözü kapısının da Türkiye’yi Kafkaslara, Asya’ya bağlayan çok önemli bir nokta olduğunu bildirdi.
Türkiye’nin liman, kapı ve taşıma alt yapı kapasitesinin artırılmasının büyük öneme sahip olduğunu belirten bakan Polat hükümetin bu işler için çok önemli projeleri gerçekleştirdiğini anlattı. Türkiye’nin geçen 254 milyar dolar ihracatı olduğunu hatırlatan Bolat, depremin olumsuz etkilerine rağmen bu yıl da aynı rakamları koruduklarını anlattı. Türkiye’nin 620 milyar dolarlık dış ticaretinde gümrük kapılarının çok önemli işlevi olduğunu belirten Bolat, bu gümrük kapılarında hızın önemine işaret etti.


HIZLI VE GÜVENİLİR
Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da konuşmasında 2005 yılında Habur ve Cilvegözü Gümrük kapıları ile başladıkları modernizasyon serisine Türkgözü Gümrük Kapısı da eklemenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Bu modernizasyonun iki ülke arasındaki ticaretin ve insan hareketlerinin daha hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayacağını ifade etti.
#GüçlüTemsilRekabetçiŞehir

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.