Ali Özkaya, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" hakkında konuştu

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali ÖZKAYA ilk imza sahiplerinden olduğu Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında konuştu.

Gündem Yayın: 10 Kasım 2023 - Cuma - Güncelleme: 10.11.2023 16:58:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 3 dk.
53 okunma
Takip EtGoogle News

Milletvekili Özkaya açıklamalarında;

 

“6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bölgede çok ciddi ağır hasarlar oluşmuş, çok sayıda bina yıkılmış veya hasar görmüştür. Binlerce vatandaşımızın vefat ettiği, gerisinde tarifi mümkün olmayan acılar bırakan bu doğal afet, ülkece hepimizde derin yaralar bırakmıştır.

 

Ülkemizin bir deprem kuşağında yer alması, ülke nüfusumuzun %71 inin YÜKSEK RİSKLİ deprem bölgelerinde yaşaması, metropol şehirlerimizin önemli fay hatlarının üzerinde kurulu olması böylesine büyük acıların tekrarlanmaması açısından bir takım önemli tedbirler alınması zorunlu hale gelmiştir.

 

Hükümetimiz döneminde daha önce (31/5/2012 tarihinde) uygulamaya giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki Kanun ile ülke genelinde 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümü tamamlanmış,  ancak verilere göre 6 milyon bağımsız bölümün daha risk altında olduğu 2 milyon bağımsız bölümün ise acil dönüştürülmesi gerektiği tespit edilmiştir. Bu süre içerisinde Kanunun uygulanmasında da alanda yaşanan bir takım sorunlar tespit edilerek bu sorunlara yönelik çözüm önerileri de gündeme getirilmiştir.

 

Daha önce TBMM de Elazığ depreminden sonra bir deprem komisyonu kurulmuş, raporu yayınlanmıştı.  6 Şubat depremlerinden sonra yine TBMM’de  bu depremlerin sonuçlarının araştırılması, kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin arttırılması ve gerekli diğer tedbirlerin alınması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmuş ve bu komisyonda 449 sıra sayısıyla bir rapor yayınlamıştır.

 

Bu raporlarda teklif edilen öneriler ve önceki Kanun uygulamasında yaşanan tecrübeler sonucunda mezkur Kanun teklifi hazırlanmış ve meclise sunulmuştur.

 

Kanun Teklifimizin içeriğinde;

 

  • Afet riski gözetilerek yapılacak kentsel dönüşüm işini daha hızlı yapmak üzere tüzel kişiliği haiz bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmuştur.
  • Maliklerin yapılacak uygulamalar konusunda karar alma süreçlerinin kısaltılması ve neticede yeni yapının yapımına bir an evvel başlanılması için gerekli tedbirlerin alınması bakımından hükümler getirilmiştir.
  • Fakru zaruret halinde olan vatandaşlarımızın arsaları müstakil daire yapımına uygun olmadığı takdirde vatandaşlarımızın mağdur edilmesinin önüne geçmek için Devletimiz uygun bir ev sağlayıp vatandaşlarımız yaşadığı müddetçe bu evlerde kalabileceklerdir.

 

Yine benzeri şekillerde kentsel dönüşümü kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı tedbirler Kanunda düzenlenmiştir. Yapılan düzenlemeler vatandaşlarımız, milletimiz, devletimiz için hayırlı uğurlu olsun, Allah her türlü afetlerden bizleri korusun.” dedi.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.