Vali Yiğitbaşı Afyonkarahisar'da bir yılını doldurdu

Güler yüzü, samimiyeti, sakinliği, hızlı sorun çözen yönleriyle Afyonkarahisar’da “Devlet Ana” olarak hitap edilen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Valiliği görevinde bir yılı geride bıraktı.

Gündem Yayın: 27 Mayıs 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 27.05.2023 01:28:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 29 dk.
269 okunma
Takip EtGoogle News

11 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan 2022/209 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Afyonkarahisar Valisi olarak atanan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, 18 Mayıs 2022 tarihinde görevine başladı.

İlk mesai saatlerinden başlamak üzere şehrimizin tüm ilçelerini ziyaret ederek şehrin genel olarak eksiklerini ve devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Vali Yiğitbaşı, yapılacak öncelikli işlerin hızlıca hayata geçirilmesi için yoğun çalışmalar yürüttü. Afyonkarahisar’da görevine başladığı ilk günden bu yana tarımdan sanayiye spordan sanata kadınlardan çocuklara kadar şehrin her noktasında çalışma yapan Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar’da özellikle eğitim ve kültür faaliyetlerinden işe başladı.

  • Eğitim

Mutluluk Kervanı Projesi

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın bizzat kendi projesi olan ve özellikle kırsal alanda eğitim gören öğrencilerimize ulaşmayı hedefleyen Mutluluk Kervanı Projesi, Afyonkarahisar’ın belde ve köylerinde yaşayan 4-12 yaş çocukların kültür, sanat, sağlık, spor ve sosyal hizmetlere erişimini artırmak, çocukların yaratıcı becerilerini ortaya çıkarmak ve onların gülümsemesine katkı sağlayabilmek amacıyla hayata geçirildi. Proje kapsamında çocuklar, Robotik Kodlama, Ahşap Atölyesi, sportif etkinlikler, Diş ve Göz Sağlığı Taraması, Trafik Eğitimi, Değerler Eğitimi, kurumların tanıtımı gibi çeşitli konularda bilgilendirilirken, aynı zamanda eğlenceli bir gün geçirdi. Projeyle bugüne kadar köy ve beldelerde toplam 4 bin 327 çocuğa ulaşıldı. 740 çocuğun ilgi ve yetenekleri sahadaki uzman ekipler tarafından tespit edildi. Ayrıca 740 çocuğun ebeveynleri ile doğrudan veli görüşmesi yapıldı. İlgi ve yeteneklerine göre 84 çocuğa takviye kurslar açıldı. 142 çocuk sağlık kuruluşlarına yönlendirilerek diş ve obezite tedavilerine başlandı. 6 farklı destek odası açılırken, 22 çocuğun RAM tarafından tanılanması yapıldı. Yetenekleri doğrultusunda bir öğrenci de BİLSEM’de eğitim almaya başladı.

KODAFYON

Vali Yiğitbaşı’nın hayata geçirdiği projelerden birisi de KODAFYON Projesi oldu. Öğrencilere algoritmik düşünme, robotik kodlama, sanat ve tasarım becerilerini artırmaya yönelik eğitimler verilecek olan KODAFYON Projesi kapsamında Sinanpaşa, Sultandağı, Bolvadin ve Sandıklı ilçelerinde atölyeler açıldı. Bayat, Çay, Dazkırı, Evciler, Çobanlar ve Hocalar ilçelerinde de yeni atölyeler açılması için çalışmalar devam ediyor.

 

Okullarda Fiziki Şartlar İyileştirildi

Afyonkarahisar’da eğitimde kalitenin artması için fiziki koşulların iyileştirilmesi gerekliliğinin önemini sıklıkla vurgulayan Vali Yiğitbaşı’nın talimatları doğrultusunda merkez ve 17 ilçede bulunan okul bahçeleri geleneksel çocuk oyunları ile canlandırıldı. Öğrencilerin cep telefonlarıyla derse girmemeleri ve derslerine daha çok konsantre olabilmeleri için de meslek liseleri tarafından her öğrenciye kilitli dolap imal edilmeye başlandı.  2022 Mayıs ayı itibariyle 16 adet okul yapım işi, 40 okulda ise deprem güçlendirme işi tamamlandı. 15 okulda güçlendirme çalışmaları devam ediyor. 2023 yılında ise 34 okulun güçlendirme projeleri revize edildi. 7 okulda güçlendirme çalışmaları ihale aşamasında, 18 okulun ihalesi ise yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı yatırım programında yer alan 30 adet okul yapım işinin 16’sının ihalesi yapıldı. 1 adet hayırsever tarafından yapılacak 8 okulun yaklaşık maliyeti hazırlanıyor. 5 okul için de arsa sorunları gideriliyor. Yeni okulların inşası ile Afyonkarahisar’da eğitim kalitesinin artacağı öngörülüyor.

8 Köy Yaşam Merkezi Açıldı

Eğitim alanında hayata geçirilen bir diğer proje ise köy yaşam merkezleri oldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından projelendirilen Türkiye genelinde köylerde sosyal yaşamı canlandırmak amacıyla faaliyete geçirilen Köy Yaşam Evleri Projesi kapsamında Afyonkarahisar’da 8 adet köy yaşam merkezi açıldı.  18 yeni köy yaşam merkezinin de kısa sürede açılması planlanıyor. Proje kapsamında öğrencisi olan köylerdeki kapanan okullar yeniden açılacak, köy yaşam merkezi olan okullar ise vatandaşların sosyal ve kültürel faaliyetlerine destek olacak.

13. Gastronomi Enstitüsü Çalışmaları Sürüyor

Vali Yiğitbaşı’nın girişimleri ve Millî Eğitim Bakanlığımızın destekleriyle 13. Gastronomi Enstitüsü Afyonkarahisar’a kazandırılacak. Bu enstitü sayesinde öğrenciler şehrin birçok geleneksel değeri ile ilgili eğitimler alacak. Yaş sınırının olmayacağı bu enstitü sayesinde sektörel ihtiyaçlara göre şekillenecek müfredat ile katılımcılar en üst düzey eğitim alarak mezun olacaklar. UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı’nda Gastronomi kenti olarak yer alan Afyonkarahisar’da bu enstitüde özellikle geleneksel tarifler yeni nesillere aktarılacak. Bununla birlikte, iş yeri açma belgesine sahip olarak alanlarında uzmanlaşıp şehrimizin değerlerini her platformda yaşatacaklar. Kurulacak enstitüde, tescilli Gastronomi yemeklerinden dokuma, keçe işçiliği ve mermer işlemeye kadar birbirinden farklı dallarda uzun vadeli eğitim verilmesi planlanıyor. Enstitü için kadro oluşturma süreci tamamlandı.

Ortalama Netlerde Önemli Artış Sağlandı

Eğitimde son bir yılda öğrencilerimizin akademik başarısının artması için Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz kayda değer çalışmalar yürüttü. Vali Yiğitbaşı’nın destekleriyle il genelinde 3 deneme sınavı yapılması için kaynak aktarıldı. Kasım 2022’de 28.29 olan ortalama net, Nisan 2023’de 36,44’e yükseldi. Böylelikle genel tabloda LGS’de ortalama 40 puanlık artış sağlandı. Milli Savunma Üniversitesi Sınavında Türkiye 2.’si çıkaran Afyonkarahisar, Sayısal Türkiye 24.’sü, Sayısal 130.’su, eşit ağırlık 204.’sü, genelde ise 902. çıkardı.

 

TEKNOFEST’te Türkiye Dereceleri Afyonkarahisar’dan

2022 yılında Afyonkarahisar ev sahipliğinde yapılan TEKNOFEST, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın desteği ile sorunsuz ve başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Yarışmaları yakından takip eden Vali Yiğitbaşı, gençlerle sık sık bir araya geldi. Şehrimizde yapılan TEKNOFEST 2022’de, AKÜ Biotek Takımı Sosyal İnovasyon kategorisinde Türkiye 1.’si olurken, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım kategorisinde AFSÜ Realistik ekibinin hazırladığı Arıtılmış Gerçeklik ile Anatomi Eğitimi Projesi Türkiye 2.’si oldu. TÜBİTAK 2204-A Bölge Finali Sonuçlarında da Afyonkarahisar son bir yılda önemli başarılar elde etti. TÜBİTAK bünyesinde çeşitli kategorilerde yapılan yarışmalarda Türkiye 1.’si, 2.’si ve 3.’sü Afyonkarahisar’dan çıkarken, TEKNOFEST 2023’te takımlarımız İklim Değişikliği dalında Türkiye birinciliği, Kutup Araştırma dalında Türkiye ikinciliği, İnsansız Su Altı Sistemleri ve Engelsiz Yaşam Teknolojileri dallarında ise Türkiye üçüncülüğü elde ettiler.  

İl Genelinde Dijital Mahremiyet Eğitimleri Verildi

Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen “Çocuk İhmal-İstismarı ve Dijital Mahremiyet Bilinci” projesi çerçevesinde tüm ilçelerde anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda çocuk ihmal ve istismarı, dijital mahremiyet eğitimleri verildi. Proje öncesi Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcılığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü iş birliği ile toplam 900 okul müdürü ve 300 rehber öğretmen/psikolojik danışmanın katıldığı bilgilendirme toplantıları yapıldı. “Çocuk İhmal-İstismarı ve Dijital Mahremiyet Bilinci” projesinin temelini oluşturan bu çalışmalar akabinde Afyonkarahisar’da görevli tüm öğretmenlere “Kişisel sınırlar, iyi-kötü dokunuş, 'hayır' diyebilme becerisi, çocuk ihmal ve istismarından korunma yolları, ailede mahremiyet ve dijital mahremiyet” başlıklarında eğitimler verildi. Ayrıca anne ve baba eğitimlerinde de toplamda 17 bin kişiye ulaşıldı. Eğitimlere katılan veliler sertifikalarını Vali Yiğitbaşı’ndan aldı.

  • Kadın Kültür Evleri

Kadın Kooperatifleri Üretmeye Devam Ediyor

İl genelinde faaliyetlerini sürdüren 20 Kadın Kültür Evi, kadınların sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerine destek sağlarken, 17 Kadın Kooperatifi de üretilen 500’ün üzerinde ürün çeşitliliği ile kadınları ekonomik açıdan destekliyor. Kadın kooperatiflerinin tüm ürünleri Sabancı Holding bünyesinde kurulan Shopsa Online Satış mağazasından tüketiciye ulaştırılıyor. Ayrıca 3 kadın kültür evinin ürünleri BİM mağazalarında satışa sunulmak üzere mağaza ile anlaşma sağlandı. Vali Yiğitbaşı’nın da destekleriyle çalışmalarına hız veren kadın kültür evleri ve kadın kooperatifleri, hem şehrin ekonomisine hem de kadınlarımıza büyük destek sağlıyor. Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla Ataköy mahallesinde 21. Kadın Kültür Evi’nin tefrişatı ve çevre düzenlemesi tamamlandı, kısa sürede faaliyete geçecek.

  • Sosyo-Kültürel Faaliyetler

“Fidanlar Çınarlarla Buluşuyor”

Vali Yiğitbaşı geride kalan bir yıllık görev süresince dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalara da ağırlık verdi. Bu kapsamda gençler, büyüklerimizle buluşturuldu. “Fidanlar Çınarlarla Buluşuyor” Projesi kapsamında fidanlar çınarlarımızı huzurevlerinde ziyaret ederek, büyüklerimizle bir araya geliyor. Bu etkinlik sayesinde, Afyonkarahisar Spor Lisesi, Fen Lisesi ve Güzel Sanatlar Lisesi’nden öğrencilerimiz huzurevlerinde kalan yaşlılarımız için müzik ve spor dallarında çeşitli gösteri ve oyunlar düzenliyor. Şu ana kadar Emirdağ, Sandıklı ve Bolvadin ilçelerimizde gerçekleştirilen bu buluşma, önümüzdeki aylarda diğer ilçelerimizle devam edecek.

“İlham Veren Başarı Öyküleriyle Kadınlar Anlatıyor”

Vali Yiğitbaşı’nın bir diğer projesi “İlham Veren Başarı Öyküleriyle Kadınlar Anlatıyor” Projesi kapsamında da kırsal, bölgesel ve ulusal kalkınma planlarıyla yerelde ve ulusalda tüm vatandaşlar için sağlanan kapsamlı devlet destekleri sayesinde iş kuran, üreten ve istihdam sağlayan kadınlar, başarı hikâyelerini anlatıyor. TKDK, KOSGEB, ORKÖY gibi kurumların destek programlarından yararlanan kadınlar, deneyimledikleri süreçleri anlatarak diğer kadınlara ilham kaynağı oluyor. Şu ana kadar Emirdağ, Sandıklı ve Bolvadin ilçelerimizde yapılan programların, önümüzdeki aylarda diğer ilçelerde de yapılması planlanıyor.

  • Sağlık

Sağlık Endüstri Bölgesi

Afyonkarahisar’a değer katacak projelerden biri olan Sağlık Endüstri Bölgesi çalışmaları da Vali Yiğitbaşı’nın girişimleriyle önemli aşama kaydetti. Oteller, fizik tedavi merkezleri, wellness, SPA, yaşlı bakım evleri, Ar-Ge merkezi, sağlık alanında üretim yapabilecek tesislerin yer alacağı Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi için Vali Yiğitbaşı başkanlığında yapılan toplantılar meyvelerini vermeye başladı. Sağlık Endüstri Bölgesi Yönetim Anonim Şirketi kuruluş işlemlerinin başlatılması amacıyla 3 Kasım 2022’de yapılan ilk toplantı sonrası, kuruluş ana sözleşmesi tamamlandı ve Ticaret Bakanlığına başvuru yapıldı. Vali Yiğitbaşı’nın talimatlarıyla şirket yönetim kurulunun oluşturulması, iş ve işlemlerin belirlenmesi çalışmaları devam ediyor.

  • Sanayi

Merkez 2. OSB’de Çalışmalar Sürüyor

Sıfırdan Yeşil OSB’ye uygun olarak kurulacak ilk Organize Sanayi Bölgesi olacak Afyonkarahisar Merkez 2. OSB’de çalışmalar devam ediyor. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle19 Ekim tarihinde çıkan acele kamulaştırma kararından sonra, geçtiğimiz günlerde kamulaştırma bedelleri vatandaşlarımıza ödenerek hızla çalışmalara başlandı ve doğalgaz hattının verilmesi onaylandı. Sahada çalışmalar devam ederken, Yeşil OSB’nin en kısa zamanda üretime başlaması planlanıyor.

  • Tarım

Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programları ile Tarım Gelişiyor

Geçtiğimiz bir yıl içerisinde Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla, şehrimizde tarımsal üretim alanında birçok destek ve yatırım hayata geçirildi. Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) ile toplamda 16 milyon değerinde 9 farklı ürünle tohum ve fidan temini yapılmış ve üreticilerimize teslim edildi. Tarım İl Müdürlüğümüz bünyesinde İl Özel İdaresi kaynaklı olarak yaklaşık 8 milyon değerinde yağlık ayçiçeği ve nohut tohumu temin edilerek çiftçilerimize ulaştırıldı. Çiftçi ve hayvancılarımıza alan bazlı destekler, fark ödemesi, kırsal kalkınma ve hayvancılık gibi kapsamlarda 2023 yılında toplamda 521 milyondan fazla tarımsal destek verilmiştir. Yine son bir yıl içerisinde, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar kapsamında şehrimizden 7 adet proje toplamda 19 milyon değerinde hibe desteği almış; Altyapı Yatırımları kapsamında 174 adet proje yatırıma uygun görülerek toplamda 9 milyon hibe desteği kazanmış, Uzman Eller Projesi kapsamında şehrimizden 46 proje uygun görülerek toplamda 1 milyon hibe desteği kazanmıştır.

 

 

Kırca Köyüne Kiraz Alım Dükkânı

Afyonkarahisar’ın en büyük kiraz ve vişne üreticisi ve ihracatçısı Sultandağı ilçesinde üreticilerin yetiştirdiği kiraz ve vişnelerin piyasa taleplerini hızlı bir şekilde karşılaması için üreticilerin hizmetine sunulması planlanan alım merkezi, Kırca Köyü’nde faaliyet göstermesi için Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla inşaat süreci başladı. Sultandağı bölgesinden yapılan toplam kiraz ve vişne ihracatının %40’ından fazlasını tek başına karşılayan Kırca Köyü, bu sektörde uluslararası firmaların faaliyet gösterdiği merkezi bir alan olarak öne çıkıyor. Kırca köyünde şu anda faaliyet gösteren Kiraz Alım Merkezi binasının metruk ve işlevsiz halde olması, yükleme ve lojistik işlemleri için uygunsuz bir yapıya sahip olması bölgede yeni bir alım merkezi inşasını zorunlu kılıyor. Bölgede yürütülen üretim ve ihracat faaliyetlerinin devam etmesi için yeni inşa edilecek Kiraz Alım Merkezi’nin önemli bir açılım olacağı öngörülüyor.

Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla hayata geçirilecek olan yeni alım merkezi için hazırlanan projede, her biri 85 m2 büyüklüğünde 12 farklı dükkanın yer alacağı ve üreticilerin yetiştirdikleri ürünleri hızlı ve kolay bir şekilde piyasaya ulaştıracak mimariye sahip olacağı Kırca Köyü Kiraz Alım Merkezi, özellikle bölgede yetiştirilen ve büyük oranda ihraç edilen Napoleon türü kirazın uluslararası piyasaya entegrasyonunu hızlandıracak. Sultandağı’da yıllık toplam 17 bin ton kiraz ihracatının 2500 tonu, yıllık toplam 15 bin ton vişne ihracatının ise 3 bin tonu Kırca köyünde gerçekleşiyor. Kırca Köyüne inşa edilecek Kiraz Alım Merkezi sayesinde yıllık kiraz ve vişne ihracatının 2 katına çıkarılması ve ulusal/uluslararası piyasaya katma değeri yüksek ve kaliteli meyve arzının sağlanması hedefleniyor. Bunun yanında bölgedeki üretim kapasitesinin artırılarak üreticinin geliştirilmesi ve daha fazla vişne ve kirazın piyasayla buluşturulmasının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

 

  • Güvenlik

Emniyet ve Jandarma

Afyonkarahisar’da asayiş ve güvenin tesisi, huzur ortamının sağlanması, suç oranlarının düşürülmesi noktasında önemli çalışmalara imza atan emniyet ve jandarma ekipleri son bir yıl içerisinde de başarılı operasyonlara imza attı. Yıl içerisinde yapılan operasyonlarda Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerince metamfetamin maddesi, sentetik ecza maddesi, eroin maddesi, skunk esrar ve kokain maddesi ele geçirildi. Ayrıca yapılan eğitim faaliyetleri kapsamında toplamda 45 bin 610 kişiye bilgilendirici eğitimler verildi. 5 Mayıs tarihinde Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla gerçekleştirilen 54. Kökünü Kurutma Operasyonu kapsamında ise 105 şüpheli şahıs yakalanırken 85 şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin başarılı çalışmaları neticesinde; son bir yılda meydana gelen asayiş olaylarında olayların aydınlatılma oranı yüzde 87’ye ulaşırken, kişilere karşı işlenen suçlarda aydınlanma oranı yüzde 97 oldu.

 

 

 

 

 

  • Ulaşım

Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Müdürlüğü ekiplerince 2022-23 yılında sathi kaplama, sıcak asfalt, beton kilitli parke, yaya yolları ve stabilize yollarda toplamda 349 km yol 126 milyon TL tutarında bütçeyle tamamlanmış olup toplam 89 farklı köyde yol çalışması yapıldı. 2023 yılı itibariyle ise devam eden toplam 130 km uzunluğunda sıcak asfalt, 105 km uzunluğunda stabilize yol projeleri ekiplerce takip edilirken, 2023 yılı için İl Özel İdaresi taraafından toplamda 208 milyon TL bütçe ayırılmıştır. Bu yıl tamamlanan ve devam eden yol uzunluğu 467 km olup 98 farklı köye ulaşım hizmeti götürülmesi planlanmaktadır.

  • Isınma

AFJET ve AFGAZJET’te Sorunlar Giderildi

AFJET A.Ş. ve AFGAZJET A.Ş. Şirketlerinin Haziran 2022 döneminde yeni oluşturulan yönetim kurulu tarafından, şirketlerin özellikle mali yapıları, teknik ve idari yapıları Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatlarıyla ayrıntılı olarak incelendi. Yeni sezon çalışmalarında ısıtma sezonunda sisteme daha fazla sıcaklık ve debide jeotermal akışkan sağlanabilmesi için, yeni kuyuların devreye alınması ve mevcut kuyuların üretim parametrelerinin artırılması amacıyla, 3 adet yüksek sıcaklığa dayanıklı ithal derin kuyu dalgıç pompaları alındı. Alınan pompalar halen sorunsuz ve tam kapasite üretimle çalışmaktadır.

Tüm mekanik, elektrik ve kuyu pompa ekipmanlarının bakımları yapılırken ihtiyaç olan mekanik, elektrik ve kuyulara ait malzeme ve ekipmanların alımı gerçekleştirildi. Tüm kuyularımızda da, su seviyeleri de dikkate alınarak, Gecek ve Gazlıgöl/Yaylabağı Havzasındaki jeotermal kuyulardan maksimum sıcak su üretimi yapacak derinliklere de pompalar mevcut ve sisteme yeni dahil edilen tüm kuyulara indirildi.

Sayacı olmayan resmi ve özel kurumlar ile yeni yapılan Abonelik sözleşmesinden sonra, Belediye idare binası, otel-villa ve otel altı ticari dükkanlara yeni sayaçlar takılarak, sayaç sayısı artırıldı.

05.10.2022 tarihinde başlanan yeni ısıtma sezonunda teknik olarak yaşanan arızaların dışında, özellikle depremzedelerin gelmesiyle, yoğun bir şekilde sıcak su kullanımı olan Merkez Turizm Hattında ve yine önceki yıl ısıtma sorunu yaşanan Gazlıgöl/Yaylabağı bölgelerinde ise hiçbir sıkıntı yaşanmaması da yapılan teknik planlama çalışmalarının ve alınan önlemleri ne derece başarılı olduğunu gösterdi.

Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla, AFJET Yönetim Kurulu mevcut ısıtma bölgelerinin verimliliğinin artırılması, termal turizm yatırımlarının teşvik edilmesi, mevcut jeotermal sahanın tek elden yönetilerek ar-ge çalışmalarının yoğunlaşması için çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca yeni jeotermal sahaların keşfedilmesi ve enerjinin verimli kullanılmasına yönelik projeler de yine AFJET Yönetim Kurulu takibinde yürütülmektedir.

 

 

 

 

 

  • Gündem: Deprem

Afyonkarahisar Depremzedelere Kucak Açtı

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatıyla ilk andan itibaren yoğun çalışma yürütüldü. AFAD bünyesinde oluşturulan Kriz Masasında çalışmaları bizzat takip eden ve koordinasyonu sağlayan Vali Yiğitbaşı yaraların bir an evvel sarılması, acil ihtiyaçların hızla yerine ulaştırılması noktasında büyük çaba sarf etti.  Depremin ilk gününden itibaren Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla 3 bin 221 kamu personeli olmak üzere toplam 4 bin 582 personel deprem bölgesine görevlendirildi. Yine afetin ilk anından itibaren 887 araçlık gıda, giyecek ve yaşam malzemesi yardımı gönderildi. Bin 225 araç, 506 konteyner, 5 bin 802 çadır da afet bölgesine gönderilen yardımlar arasında. Afyonkarahisar, depremin ilk günlerinden bugüne kadar 16 bin 816 afetzedeyi misafir ederken, şuan 8 bin 375 afetzede ilimizde konaklamaktadır.

 

Vali Yiğitbaşı Deprem Bölgesinde Görevlendirildi

Vali Yiğitbaşı, depremin yaralarını sarmak için Hatay’ın Kırıkhan ve İskenderun ilçelerinde yaklaşık bir ay süreyle görev alarak ihtiyaçların bir an evvel giderilmesi, yaraların hızla sarılması ve özellikle kadın ve çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi, sosyal ve psikolojik destek sağlanması noktasında önemli çalışmalar yürüttü. Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla deprem bölgesinde ekimi azalan ayçiçeği ve nohut üretiminin Afyonkarahisar’da yapılması için çiftçilere ücretsiz tohum desteği sağlandı.  Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla Hatay Kırıkhan’da 10 konteyner dükkândan oluşan Kadınana Çarşısı tamamlanarak anahtarları teslim edildi. Yine İskenderun’da da Kadınana Çeşmesi faaliyete geçirilerek, bölge halkının hizmetine sunuldu.

Deprem Bölgesinde İhtiyaçlar Giderildi

Vali Yiğitbaşı’nın talimatları doğrultusunda Adıyaman’da 12 araç ve 15 personel ile 4 afet konteyner kentin altyapı düzenlemesi ile enkaz kaldırma çalışmaları yapıldı. Hatay Antakya’da 18 araç ve 20 personel ile konteyner kent alanının alt yapısı düzenlendi. Hatay Kırıkhan’da 13 araç ve 17 personel ile 3 çadır kentte altyapı çalışması, 10 konteynerlik çarşı kurulması, bölgede eksikliklerin giderilmesi noktasında çalışmalar yürütüldü. Hatay İskenderun’da da 13 araç ve 17 personel ile 2 çadır kentte alt yapı çalışması, 2 konteyner kentte alt yapı düzenlemesi, çadır kent ve konteyner kentte alanlarında eksiklikler giderilme çalışmaları yürütülürken, elektrik tesisatı, klima ihtiyacı, atölye ve yemek çadırı kurulması gibi diğer çalışmalarda kısa sürede tamamlandı.  Deprem felaketi süresinde toplam 55 personel ile 42 araç ve iş makinesi bölgede görev yaparak, depremzede vatandaşların yaralarını sardı.

Meslek Liseleri Göğsümüzü Kabarttı

Felaketin yarattığı tahribatı en aza indirmek, yaraları hızla sarabilmek amacıyla Afyonkarahisar adeta seferber oldu. Vali Yiğitbaşı’nın talimatlarıyla Afyonkarahisar Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 5000 adet soba, Yusuf Özer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 17 bin ekmek üretirken, Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de hijyen malzemeleri, 3 tır lavabo, duş ve WC üretti. Öğrencilerin azmi ve gayreti büyük takdir toplarken, kısa sürede ortaya çıkardıkları işlerle göğsümüzü kabarttılar. 

 

Kadın Kültür Evleri Depremzedeler İçin Seferber Oldu

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatlarıyla 6 Şubat Depremlerinden etkilenen vatandaşlarımız için Afyonkarahisar Kadın Kültür Evleri ve Kadın Kooperatifleri yoğun bir şekilde çalıştı ve üretimlerini depremzedeler için yapmaya başladı. Depremlerden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarabilmek ve azami düzeyde yardım sağlamak için oldukça yoğun mesai yapan Afyonkarahisar’daki kadın kültür evleri ve kadın kooperatiflerinde çalışan Afyonkarahisarlı kadınlar üretime ara vermeden ürünlerini deprem bölgesine gönderdi. Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla Afyonkarahisar Valiliği tarafından Bursa’dan satın alınan 2 ton polar kumaş ile başta Mareşal Fevzi Çakmak Kadın Kooperatifi olmak üzere kadın kooperatiflerimiz toplam 2000 adet çocuk, kadın ve erkek eşofman takımı üretimi yaparak deprem bölgesine gönderdi.

 

afyonsizinle.org kuruldu

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatıyla Afyonkarahisar’a gelen depremzede misafirlerimiz ile depremzede vatandaşlarımıza destek ve umut olmak isteyen gönüllü vatandaşlarımız arasında köprü vazifesi görecek “afyonsizinle.org” web sayfası faaliyete geçirildi. “afyonsizinle.org” projesi, Afyonkarahisar’a gelen depremzede misafirlerimizle onlara destek olmak isteyen gönüllü hemşerilerimizi bir platformda buluşturup, depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına destek olabilmek amacıyla Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Zafer Teknopark iş birliğinde yoğun çalışmalar sonucu oluşturuldu. Faaliyete geçen afyonsizinle.org web sitesi başta Afyonkarahisar Valiliği olmak üzere AFAD İl Müdürlüğü, Kızılay Afyonkarahisar Şube Başkanlığı, Afyonkarahisar Belediyesi, ATSO, AKÜ, AFSÜ, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, kamu yararına çalışan tüm sivil toplum kuruluşları ve ilimizin diğer ilgili kurumlarının destekleriyle çalışmalarını sürdürüyor. Vali Yiğitbaşı’nın öncülüğünde ve koordinasyonunda hayata geçirilen afyonsizinle.org web sitesi, Afyonkarahisar’ın kamu ve özel tüm kurumlarını depremzede vatandaşlarımız için birlikte hareket etmeye ve hep birlikte seferber olmaya teşvik etmektedir. Bu platformda Afyonkarahisar’daki depremzede vatandaşlarımız sisteme kaydolarak ihtiyaçlarını; gönüllü vatandaşlarımız da depremzede vatandaşlarımıza nasıl katkı sunabileceklerini belirtebiliyorlar. Oluşturulan havuz sayesinde talep edilen ile arz edilen ihtiyaçlar sistem üzerinden eşleştirilerek depremzede vatandaşlarımıza en hızlı destek ve ihtiyaçlarına çözüm sağlanması hedeflenmektedir.

Şu ana kadar afyonsizinle.org platformunda son 2 ayda toplamda 1759 işlem gerçekleştirildi. 2 aylık süre içerisinde, depremzede misafirlerimiz tarafından afyonsizinle.org platformuna toplam 964 talep kaydı girilmiş, bu kayıtlardan sadece 80 tanesi karşılanamamış, 8 kayıt eşleştirilmiş ve karşılanmayı beklemekte, 249 kayıt kısmen karşılanmış ve 649 talep de tamamen karşılanmıştır. Bu platform aracılığıyla depremzeden vatandaşlarımıza gıda, kırtasiye, eğitim materyalleri, kıyafet, ev eşyası, bebek maması, bebek bezi gibi çeşitli alanlarda yardım gerçekleştirildi. Ayrıca Tazlar Köyü Yardımlaşma Derneği tarafından gerçekleştirilen nakit yardımlar ve bazı vatandaşların katkıları ile 90 ayrı depremzedeye 1.000 TL’lik nakdi yardım yapıldı.

 

 

  • Kültür, Turizm ve Tanıtım

Öğrencilere Şehrimizi Tanıtan Kitaplar Hediye Edildi

Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürel değerleri ile geleneksel örf ve adetlerini sürükleyici bir dille anlatan  ‘Ninemin Bayramları’ ve ‘Afyonkarahisar’da Efsane Tatilim’ adlı hikâye kitapları ara tatil öncesi tüm öğrencilere hediye edildi. Valiliğimiz öncülüğünde ulusal medyada çocuk programcılığı ve senaristliği yapan, çok sayıda çocuk kitabı bulunan Figen Yaman Coşar tarafından kaleme alındı. Proje kapsamında Erdem Çocuk Yayınları işbirliğinde 21.000’i 2. ve 3. sınıflar;  30.500’ü ise 4.5. ve 6. sınıflar olmak üzere toplam 51 bin 500 öğrenci için iki ayrı hikâye kitabı hazırlandı. 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı ilk döneminin karne gününde, hikâye kitapları Afyonkarahisar genelinde tüm ilkokul ve ortaokullarda dağıtıldı.

 

Yeni Afyonkarahisar Müzesi Açıldı

Türkiye’nin ilk 5 müzesinden biri ve bölgenin en büyük müzesi unvanını taşıyan Afyonkarahisar Müzesi de Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın takibi ve girişimleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Şehrimizin tarihini, kültürel değerlerini tanıtan müze oldukça ilgi görürken, ziyaretçilerden de tam not alıyor. Müzede paleolitik dönemden itibaren Eski Tunç Çağı, Hitit, Frig, Pers, Lidya, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 13 bin 671 arkeolojik, 31 bin 346 sikke, 4 bin 529 etnografik, 26 adet arşiv vesikası olmak üzere toplamda 49 bin 572 adet eserden oluşan koleksiyon yer alıyor. Aralarında Kibele, Herakles ve Zeus heykellerinin de bulunduğu çok değerli eserlerde geçmişe ışık tutuyor. Açılışından bugüne Yeni Afyonkarahisar Müzesi’ni 20 bin 500 ziyaretçi ziyaret etti.

 

Zafer Müzesi’nde Çalışmalar Sürüyor

Milli Mücadelenin tanığı Zafer Müzesinde yapılacak çalışmaların ihalesi Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla hızlandırıldı. Müzenin en kısa sürede ziyarete açılabilmesi için güçlendirme ve restorasyon çalışmaları kapsamında söküm ve çatı yapım işi çalışmaları tamamlandı. Ayrıca müzenin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının yürütülmesi için İl Özel İdaresi 2023 yılı Kültür Katkı Payı’ ndan ayrılan bütçenin yanı sıra Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde hazırlanan restorasyon projesi de Zafer Kalkınma Ajansı ve İl özel idaresi paydaşlığında yürütülmek üzere onaylandı. Halihazırda güçlendirme ihalesi yapılmış olup restorasyon çalışmaları hızla sürüyor.

Maltaş’ta Çevre Düzenlemesi Tamamlandı

Frigya bölgesinde turizm faaliyetlerinin daha da canlanması, bölgenin cazibesinin artırılmasına yönelik çalışmalara hız veren Vali Yiğitbaşı, yaptığı incelemeler sonrasında bölgede süren kazı ve çevre düzenleme çalışmalarının bitirilmesi için gerekli talimatları verdi. Bu çerçevede Tarihi Frigya’da da kazı çalışmaları süren Maltaş Anıtında çevre düzenleme çalışmaları tamamlandı.

 

 

 

Mağara Aydınlatma Projesi Onaylandı

Ayazini Karşılama ve Tanıtım Merkezi’nde de çalışmalarda son aşamaya gelindi. Çalışmaların Temmuz ayında bitirilmesi hedefleniyor.  Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla Ayazini Mağara Aydınlatma Projesi de onaylandı. Kısa sürede çalışmalar başlatılacak. 

 

Demirli Köyünde Frigya Kadın Ürünleri Pazarı Kuruluyor

Bölgedeki kadınların talebini Vali Yiğitbaşı’na iletmeleri neticesinde de Vali Yiğitbaşı bölgeye Demirli Köyü Frigya Kadın Ürünleri Pazarı kurulması noktasında talimat verdi. 12 dükkân, 1 ortak büyük dükkân, mescit, çocuk kütüphanesi, oyun alanı ve lavaboların da yer alacağı projede çalışmalar hızla devam ediyor. Temeli görünür hale gelen projenin bir ay gibi kısa bir sürede hizmete açılması hedefleniyor. Proje tamamlandığında kadınlar modern ve nezih bir Pazar yerine kavuşurken aynı zamanda ürünlerinin de satışını sağlayacaklar. Frigya Kadın Ürünleri Pazarı Demirli, Üçlerkayası ve Bayramaliler köylerinde ikamet eden kadınlarımız için bir turizm fırsatı sunuyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.