İletişim ve Bilişim Federasyonundan kayıt harcı zammına büyük tepki

İletişim ve Bilişim Federasyonundan cep telefonu pasaport kayıt harçlarına yapılan %228 zamma büyük tepki.

Gündem Yayın: 09 Temmuz 2023 - Pazar - Güncelleme: 09.07.2023 04:13:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 6 dk.
114 okunma
Takip EtGoogle News

Bugün yani 07 Temmuz 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı tariflerde yer alan maktu harç tutarı değiştirilerek yurt dışından getirilen cep telefonlarının pasaport kayıt hakkı 6 bin liradan 20 bin liraya çıkartılmıştır.

Bu harç almak değil HARAÇ almaktır ve vatandaşımız bu haracı hak etmemektedir.

 

“ÖNCELİKLE BU PASAPORT KAYIT HARCI UYGULAMASI NEDEN VAR ONA BAKALIM.

Yurt dışında satılan bir ürün,  yaşadığımız  ülkede satılan aynı üründen çok daha ucuz ise , haklı olarak vatandaşlarımızda  menfaatleri   açısından yurtdışından ki ürünü tedarik etme yoluna gider. Maalesef ülkemizde  “Cep telefonları üzerinden % 100’ü bulan vergiler alınmaktadır. Zira Amerika’da yeni çıkan bir model 1000 dolar yani 26.500 lira iken aynı model cep telefonu bizde 60 bin liraya satılmaktadır. 

Maalesef Hükümet olarak cep telefonları üzerindeki %100 e varan vergi bile, cep telefonunun yurt içi ve yurt dışı fiyat farkını kapatmaya yetmemektedir. Üzülerek de söylüyorum ki sektörümüzü tekeline e alan birkaç tane malum dernek üyesi ithalatçının her zamanki gibi servetine servet katılması için 2013 de 115 TL, 2023 başında 6.091 TL olan bu ücret bugün itibariyle %228 ‘e varan korkunç bir artış ile 20 bin TL’ye yükseltilmiştir.

Amerika seyahatinizde 186 dolara satılan SAMSUNG Galaxy A24 ü alıp Türkiye’ye gelirseniz daha girişte 800 dolar vergi ödeyeceksiniz.

Dünyanın neresinde görülmüş bir vergi oranıdır bu?

Hani Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %38,21’di?   %228 harç zammını nasıl hesapladınız?

Cep telefonları üzerinden alınan ithalat ve özel tüketim vergilerini makul mantıklı seviyelere, diğer bir deyiş ile Avrupa’daki vergi seviyelerine çekilirse işte o zaman vatandaşımız yurt dışından telefon getirmek yerine, yurt içindeki cep telefonları satın alacaktır.

Şuna da  bakmak lazım ki;. bu HARAÇ en çok hangi kartelin yarayacak?  Tabii ki, daha öncede sektörümüz aleyhine her türlü kanunların çıkarılmasında baş rol oynayan ve malum dernek üyesi olan cep telefonu ithal eden birkaç firma sahiplerinin ve  yıllardır servetlerine servet katan temlik adı altında taksit ile fahiş fiyata ürün satan kartelin işine yarayacaktır.  Yani MALUM DERNEĞİN üyelerine yarayacaktır. Malum derneğin kendi çıkarları için yaptığı her açıkla ve öneriler 170 bin kişilik sektörümüz esnafını yok etmek için planlanan projenin adımları olup; bu na göz yummak da devletimize zarar vermektedir.

Çünkü bu  HARAÇ  zammı  :  “Fiyatlar ne olursa olsun, kartel firmalar size istedikleri kadar fahiş fiyatla ürün satsınlar ,  DEVLET olarak da biz de cep telefonları üzerinden aldığımız vergileri katmerleyelim ,  son kullanıcılar yut dışından telefon getirmesin  diyerek  yapılmış bir zamdır.

Malum yapılanmamın şahsi çıkarları için yaptığı her önerinin ve görüşün  tek amacı kendi kar marjlarını arttırmaktır.. Bu vesile ile de vatandaşımızın sırtına extra vergi yükü binmesine vesile olmak la kalmayıp; GSM sektörümüz esnaflarının mağdur olmasına sebebiyet vermektedirler.

Sektördeki 170 bini geçen GSM esnafının ve vatandaşımızın hakkını savunan İletişim ve Bilişim Federasyonu olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığının Cep telefonları üzerindeki yüksek harç ve vergi oranlarında düzenleme yapması için dikkat çekiyoruz.

Avrupa’da en düşük maaş alan kişi 2 HAFTA çalışıp telefonu kendisini alabiliyorken, Türkiye’de bir asgari ücretli aynı telefonu fahiş vergiler yüzünden 5 ayda alabilmektedir. Asgari ücretli bir vatandaşımız,   Gurbetçi akrabalarından gelecek bir cep telefonunu kayıt ettirmek için 2 aylık maaşının TAMAMINI cep telefonunun sinyalinin kapanmaması için HARAÇ OLARAK vermek zorundadır. . Hangi vicdana sığar bu lütfen söyler misiniz?

 

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NI İNSAFA VE, ADALETE DAVET EDİYORUZ.

Sosyal devlet; nakit transferleri, sağlık, eğitim, gıda, konut ve diğer refah hizmetleri aracılığı ile; etkinlik, yaşam standartlarının desteklenmesi, eşitsizliğin azaltılması/gelir dağılımında adalet ve eşitlik amaçlarına ulaşmayı hedefler.

Bu kapsamda şayet; Hazine ve Maliye Bakanlığı cep telefonları üzerinden alınan vergilerin yeniden gözden geçirilerek makul oranlar seviyesine çekilmesi halinde kaçakçılığın önüne geçilecektir.

Dünyanın her yerinde iletişime herkes kolaylıkla ulaşabilirken, cep telefonu artık herkes için elzem olmuşken bunun üzerinden halkı sömürmek kabul edilemez bir durumdur.

Ayrıca; 170 bin cep telefonu küçük esnafının düşmanı olan,  meclise ve kanun koyuculara etki ederek  GSM sektörü adına her alınan karada 85 milyon vatandaşımızı da zor durumda bırakan  MALUM DERNEĞİ’ de  şiddet ile kınıyor ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı bu yanlıştan dönülmesi için    insafa ve adalete davet ediyoruz.

 

İletişim ve Bilişim Federasyonu

Genel Başkanı

Şenol ŞEN

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.