Dr. Zeki Arslan, Diyabet Hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi

PARKHAYAT Afyonkarahisar Hastanesi'nin deneyimli Dahiliye Uzmanı Dr. Zeki Arslan, diyabet konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Sağlık Yayın: 19 Ocak 2024 - Cuma - Güncelleme: 19.01.2024 17:00:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 3 dk.
128 okunma
Takip EtGoogle News

Diyabetin, vücudun karbonhidrat, yağ ve proteinleri etkili bir şekilde işleyemediği, sürekli tedavi gerektiren ve bedeni tamamını ilgilendiren bir metabolizma bozukluğu olduğunu ifade eden Dr. Zeki Arslan, diyabetin temelini insülin eksikliği ya da insülin etkisindeki kusurların oluşturduğunu belirtti. Tüm karbonhidratlı yiyeceklerin kanda glikoza (şekere) bölündüğünü ifade eden Dr. Arslan, insülinin glikozun hücrelere girmesine yardımcı olduğunu vurguladı. İnsülin üretimindeki eksiklik veya etkisiz kullanımının, yüksek glikoz seviyelerine yol açarak vücutta uzun vadede hasara neden olduğunu açıkladı.

En sık görülen diyabet türlerini Tip 1, Tip 2 ve Gestasyonel Diyabet olarak sıralayan Dr. Arslan, dördüncü türün ise diğer sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabildiğini ifade etti. Ağız kuruluğu, sık susama, geceleyin artan idrara çıkma, yorgunluk, kilo kaybı, yaraların geç iyileşmesi, artan açlık hissi ve bulanık görme gibi şikayetlerin diyabetin önemli etki ve belirtileri arasında olduğundu söyledi.

 

Türkiye’de Diyabet Hastalığı Görülme Sıklığı Artıyor.

Dr. Zeki Arslan, Türkiye'deki diyabet oranlarının artışına dikkat çekerek, TURDEP-I ve TURDEP-II çalışmalarının verilerini paylaştı. 1998'de %7,2 olan diyabet oranının, 2010'da %13,7'ye yükseldiğini ve 12 yıl içinde %80 artış gösterdiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerde diyabet bilincinin artması ve sağlıklı yaşam koşullarının benimsenmesi ile artış hızının yavaşladığını ancak Türkiye'de hızla artmaya devam ettiğini belirtti.

Diyabetin tedavisinde sağlıklı beslenme ve uygun egzersiz programının önemine vurgu yapan Dr. Arslan, Tip 2 Diyabetli hastalara ağızdan alınan ilaçlar ve/veya insülin tedavisi uygulanabileceğini belirtti. Tedavinin bireysel olduğunu ifade eden Dr. Arslan, her hastanın sağlık durumuna göre farklı tedavi planlarına ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

Afyonkarahisar halkına sağlıklı yaşam alışkanlıklarını ve düzenli sağlık kontrollerini öneren Dr. Zeki Arslan, diyabetin toplum sağlığı açısından ciddi bir problem olduğunu ve bilinçli önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.